Compară anunțuri

Antreprenoriat Social – o alternativă de business care ajută societatea în timp ce face profit

Antreprenoriat Social – o alternativă de business care ajută societatea în timp ce face profit

Scopul principal al fiecărei afaceri este acela a face profit, de aceea nu este de condamnat când cineva pornește un business pentru a face bani. Există însă o alternativă ce ia amploare tot mai mult în ultimul timp și anume afaceri cu cauze sociale, ce ajută societatea în timp ce fac profit.

Afacerile sociale donează o parte din venitul lor anumitor cauze complementare misiunii și valorilor lor. Succesul unei afaceri sociale nu e măsurat doar în profitul realizat ci și în impactul ce îl are asupra societății.

Cei trei indici

Braveen Kumar de la Shopify definește trei indici ai unei afaceri sociale:

Oameni: Impactul social – abilitatea de a schimba vieți și a dezvolta comunități sustenabile.
Planeta: Impactul asupra mediului – cum contribuie afacerea ta la un mediu mai curat și sănătos.
Profit: La fel ca orice afacere tradiționala trebuie să abiă profit pentru a fi sustenabilă și a se dezvolta.

Beneficiile asupra afacerii

Consumatorii devin tot mai responsabili când vine vorba de a alege un produs sau un serviciu. Faptul că o afacere are o cauză socială îi poate aduce mai multe beneficii.

Branding concentrat pe misiune: Povestea unui business ce susține o cauză îi face pe consumatori să se simtă bine de fiecare dată când cumpără.

Oportunități de parteneriat: O afacere socială, motivată de misiunea ei, poate avea parteneriate cu asociații non-profit. Aceste parteneriate deschid oportunități și piețe noi pentru afacere.

Presă gratuită: Publicațiile și blogurile iubesc să vorbească despre impactul ce anumite afaceri îl au, ajutându-i în acest mod prin promovare.

Exemple de afaceri sociale

Made in Roșia Montană

Un exemplu de afacere socială din România este Made in Roșia Montană. Fondatorul Tică Darie spune „am creat Made in Roșia Montană din dorința de a ajuta comunitatea locală și de a aduce un venit suplimentar doamnelor care duc mai departe tradiția tricotatului„. Aceștia investesc 10% din profitul net în educație pentru a dezvolta Roșia Montană.

Sevenly

Sevenly.org e un magazin online de îmbrăcăminte din SUA ce donează 7$ la cumpărarea fiecărui produs unui ONG ales de client. In timp de 5 ani au donat peste 5 milioane de dolari.

360home.ro

Prin platforma noastră online ajutăm oamenii să își găsească o nouă locuință, folosindu-ne de imagini 306 și VR. Dar știați că în România există în jur de 15000 oameni ai străzii, 20000 copii instituționalizați, suflete care nu știu ce înseamnă acasă. De aceea donăm 10% din venituri către organizații nonprofit dedicate acestor cauze. Vezi aici organizațiile ce le susținem.

Ecosistemul antreprenoriatului social în România

Vezi aici Raportului Național despre Antreprenoriatul Social, realizat de Ashoka în parteneriat cu Red Bull Amaphiko.

Nu e deloc un concept nou o companie cu o cauză socială, dar credem că e răspunsul pentru o societate mai bună. Ne dorim un viitor în care alegem produsele sau serviciile pe care le cumpărăm având în vedere cauzele sociale pe care le susțin și modul în care schimbă vieți.

 

img

Paul Meștereagă

CEO & Co-founder

Related posts

Experianța noastră în incubatorul Future Makers

Echipa 360home.ro este finalistă în competiția de idei de business orientate către viitor ”Future Makers”. Future Makers este organizat de Social Innovation Solutions și Global Shapers Bucharest Hub și sprijinit de Fundația Coca Cola.

Continuați lectură

Trei motive pentru a adopta tehnologii noi ca și agent imobiliar în 2019.

Tehnologia avansează foarte rapid iar domeniul domeniul imobiliar și tehnicile de marketing se...

Continuați lectură

Cum rezolvă realitatea virtuală cele mai frecvente probleme de pe piața imobiliară

Luând în considerare cele mai frecvente probleme întâlnite pe piața imobiliară, realitatea virtuală chiar poate face o diferență.

Continuați lectură

Alătură-te discuției