Compară anunțuri

Ce este realitatea virtuală și cât e de accesibilă?

Ce este realitatea virtuală și cât e de accesibilă?

Introducere

Realitatea virtuală (expresie provenită din engleză de la Virtual Reality sau VR) se referă la ambianțe artificiale create pe computer care oferă o simulare a realității atât de reușită, încât utilizatorul poate avea impresia de prezență fizică aproape reală, atât în anumite locuri reale, cât și în locuri imaginare.[1]

Istoric

Originea exactă a conceptului de realitate virtuală este disputată în mare parte din cauza dificultății formulării unei definiții pentru conceptul unei existențe alternative.[2]

Elemente ale realității virtuale au apărut încă din anii ’60. Dramaturgul avangardist Antonin Artaud promova ideea că iluzia nu e distinctă de realitate, susținând faptul că spectatorii unei piese de teatru ar trebui să alunge neîncrederea și să considere piesa pe scenă drept realitate.[3]


Sensorama – dezvoltat în anii ’50
Dezvoltat de Morton Heilig, Sensorama a fost un aparat mecanic ce oferea posibilitatea unei experiențe de teatru interactivă. Această formă timpurie de realitate virtuală a fost inventată în 1957.

Sensorama conținea următoarele elemente:

  • Un ecran într-o cabină închisă ce afișa imagini stereoscopice
  • Ventilatoare oscilante
  • Difuzoare audio
  • Dispozitive ce emiteau mirosuri

Utilizatorul stătea pe un scaun rotativ vizualizând imaginile stereoscopice ce dădeau iluzia de profunzime și abilitatea de a vedea ceva din diferite unghiuri.

In 1968, Ivan Sutherland, cu ajutorul studentului său Bob Sproull, a creat ceea ce e considerat primul head-mounted display (afișaj montat pe cap) predecesorul ochelarilor VR moderni.

O altă realizare notabilă este Aspen Movie Map, creată la MIT în 1978. Aceasta este o simulare virtuală a orașului Aspen, Colorado din SUA.

Între anii 1970 – 1990 industria VR a produs în mare parte dispozitive pentru aplicații medicale, simulatoare de zbor, industria automobilă și antrenamente militare.

În anii ’90, în special companiile de jocuri video erau într-o grabă de a valorifica realitatea virtuală anunțând (în unele cazuri chiar producând) propriile dispozitive de realitate virtuală. [4]


Under the sea – dezvoltat în 1991
 

2015-Prezent

În 2016 existau cel puțin 230 de companii ce dezvoltau produse legate de realitatea virtuală. Facebook are peste 1000 de angajați ce sunt concentrați doar pe dezvoltarea tehnologiei VR[5]. Google, Apple, Amazon, Microsoft, Sony și Samsung au de asemenea departamente dedicate tehnologiei VR.

Tehnologii

În următoarele paragrafe vom face o descriere a tehnologiilor de realitate virtuală, o prezentare a celor mai cunoscute branduri de ochelari VR, camere ce capturează imagini la 360 de grade și aplicații de smartphone ce fac tehnologia VR foarte accesibilă.

Ochelarii VR

 

Oculus Rift

Producător: Facebook

Fondat: 2012

Unități vândute: 3.600.000 (estimativ)

Google Cardboard

Producător: Google

Fondat: 2014

Unități vândute: 5.000.000 (estimativ)

Samsung Gear

Producător: Samsung

Fondat: 2015

Unități vândute: 5.000.000 (estimativ)

HTC Vive

Producător: HTC

Fondat: 2016

Unități vândute: 2.100.000 (estimativ)

Sony PlayStation VR

Producător: Sony

Fondat: 2016

Unități vândute: 2.600.000 (estimativ)

Camere foto/video 360

Folosind camere ce capturează imagini la 360 de grade este posibil să creăm experiențe VR imersive. Acum putem captura atât imagini cât și video la 360 de grade. Mai jos prezentăm o listă de astfel de camere ce au devenit foarte accesibile ca preț.


Ricoh Theta V ~ 400€

Samsung Gear 360 ~ 100€ – 250€

LG 360 CAM ~ 160€

Nikon KeyMission 360 ~ 250€

Accesibilitate

Datorită telefoanelor tot mai performante tehnologia VR devine tot mai accesibilă. Smartphone-ul devine display-ul ochelarilor VR, iar cei mai ieftini ochelari VR sunt Google Cardboard care sunt fabricați din carton, dar sunt foarte eficienți.

Nu mai este nevoie de o cameră dedicată pentru a captura la 360 de grade. Poți face aceasta doar cu un smartphone. Aplicații precum Cardboard Camera sau Street View permit capturarea de imagini la 360 de grade folosind doar un smartphone. Facebook are deja integrat în aplicația nativă această funcție.

Aplicații

Realitatea virtuală are aplicații într-o multitudine de domenii. De la divertisment până la medicină sau aviație. Noi la 360home.ro aplicăm tehnologia realității virtuale industriei imobiliare. Aceasta poate aduce foarte multe beneficii și poate ajuta proprietarii, dezvoltatorii sau agențiile imobiliare, inclusiv pe cei care caută o locuință nouă, în primul rând să economisească timp. Marketingul imobiliar în realitate virtuală e viitorul.

Doar cu un smartphone se pot captura imagini la 360 de grade a unei proprietăți, iar cu ochelari VR precum Google Cardboard sau Samsung Gear, ce sunt accesibili ca preț, oamenii pot face vizite virtuale din confortul casei lor sau direct de la biroul agenției imobiliare.

Chiar și fără ochelari VR o vizualizare la 360 de grade pe smartphone sau computer este mult mai avantajoasă decât pozele normale.

Concluzie

Sperăm că am făcut o prezentare cât mai concisă a tehnologiei de realitate virtuală și că aceste informații vă sunt de folos. Pentru alte informații mai detaliate nu ezitați să ne contactați sau să lăsați un mesaj mai jos.

img

Paul Meștereagă

CEO & Co-founder

Related posts

Cum ajută Realitatea Virtuală agenții imobiliari să creeze relații de încredere

Una dintre cele mai întâlnite provocări ale agenților imobiliari este să creeze relații de încredere cu potențialii lor clienți. Realitatea virtuală îi poate ajuta!

Continuați lectură

Trei motive pentru a adopta tehnologii noi ca și agent imobiliar în 2019.

Tehnologia avansează foarte rapid iar domeniul domeniul imobiliar și tehnicile de marketing se...

Continuați lectură

Cum să faci poze 360 de calitate doar cu telefonul

Este foarte ușor să capturezi poze de calitate la 360 de grade cu telefonul mobil. Îți vom arăta cum în acest articol.

Continuați lectură

Alătură-te discuției