Compară anunțuri

Despre un om ca oricare altul

 

MAIN-Bogdan-Tanasa-la-DevaBogdan a ajutat dintotdeauna.

Casa lui părintească era vizavi de Casa de Copii din Popricani. Așa că fost impresionat de mic de copiii care nu aveau părinți, deci nici un start corect în viață. Pe unii și i-a făcut prieteni pe care-i are apropiați și-n ziua de azi, cum e Gabriel de la CASA SHARE 3. Moartea mamei sale pe când Bogdan avea doar 14 ani și educația severă primită de la tatăl său, l-au făcut să înțeleagă și mai mult nevoia de afecțiune a copiilor de peste drum. După Revoluție, când au început să vină ajutoare din străinătate pentru Casa de Copii, Bogdan s-a oferit să fie traducătorul unui grup de englezi. Nu știa foarte bine limba la vremea aceea, dar chiar și așa, știa mai mult decât angajații instituției. Fiind intermediar în mai toate actele caritabile, l-a mișcat pentru totdeauna fericirea adusă celor mici, dar și mai mult bucuria și satisfacția interioară a celor care puteau și alegeau să aducă lumină și speranță. Peste ani a putut cu adevărat să priceapă ce anume îi determina pe englezi să continue să vină în Popricani. Dar odată cu dizolvarea Casei de Copii, în 1992, a văzut încercările zadarnice ale adolescenților buimaci, maturizați peste noapte, de a-și găsi un rost. Fără sprijin real din partea autorităților, fără un petec de pământ (pe care l-ar fi putut primi de la primăria latifundiară regentă peste nouă sate) pentru a-și putea construi o casă și începe o viață. După moartea tatălui său, a stabilit cu sora sa ca pământul și casa să îi revină chiar unui băiat de la casa de copii care nu avea unde să se ducă. Crescând, fiecare realizare a însemnat și un mijloc de ajutor pentru ceilalți. A deschis în Popricani o fabrică cu fonduri europene unde și-a angajat prieteni din copilărie și alți oameni nevoiași. Are o familia minunată pe care o iubește și o respectă enorm. Locuiesc în același apartament și au aceeași mașină de 8 ani, deși au avut mijloacele necesare să le schimbe. Dar pe el nu asta îl face fericit. CASA SHARE i-a deschis orizonturile, acum nu își imaginează viața fără șansa de a ajuta. Ceea ce îl caracterizează este ambiția și pragmatismul, pentru că nu doar visează, ci și luptă pentru o lume mai bună, fiind conștient de toate piedicile pe care nepăsarea, răutatea și chiar invidia i le-au adus în cale. Faptele lui bune vorbesc.

Prima casă construită și cum a ajuns să facă altele șapte într-un singur an.

Casa Share 1

(16 decembrie 2014 – 28 ianuarie 2015)

casa-share-1-dupa

A aflat despre caz într-un ziar, un băiețel necăjit spunea că n-a avut și nici măcar n-a văzut vreodată o mașinuță. S-a uitat în living, la munții de jucării de care băiatul său Luca, atunci de 4 ani, se și săturase și a fost marcat de discrepanța teribilă dintre unele copilării. A pus toate jucăriile într-un sac și a decis pe loc să meargă să i le dăruiască familiei nevoiașe.

CASA SHARE a pornit din instinctul de a face ceva. Cumva, în acea după amiază, Bogdan Tănasă și-a spus că de data asta nu mai poate trece cu vederea. Așa că a pus mâna să facă. Dar odată ajuns acolo, în Broșteni, comuna Vlădeni, a văzut că familiei îi lipseau mult mai multe decât jucăriile. Erau șase copii părăsiți de mamă, pe care tatăl îi întreținea din greu cărând saci la moara din sat. Locuiau în condiții mizere, în doar două cămăruțe, casa era pe un șes inundat și nu aveau lemne suficiente ca să treacă iarna.

Mereu cel ajutat va ajuta la rândul lui

Îngrozit, Bogdan Tănasă a folosit pagina personală de Facebook și și-a mobilizat prietenii, care au sărit în ajutor. Înafară de ajutorul propriu, persoanele distribuiau anunțul (dădeau share) ca să afle și să contribuie cât mai multe persoane. Așa i-au găsit și numele: Casa Share. În scurtă vreme, s-au adunat suficienți bani – 19.000 de euro – și voluntari, iar noua casă a fost construită într-o singură lună, cu toate cele de trebuință: sobă cu calorifere, apă curentă, baie în casă. Înafară de locuință, Bogdan s-a îngrijit ca viața copiilor să se schimbe cu adevărat. A cumpărat tatălui cal, căruță și animale în gospodările pentru a putea face bani mai ușor.

Înainte de a primi cheile, familiei i-a fost oferită o scurtă vacanță. Când au revenit, și-au văzut viețile schimbate. Dar ajutorul primit nu s-a oprit acolo. De atunci, Bogdan se îngrijește de situația școlară a copiilor, care este mult îmbunătățită și îi motivează cu vacanțe și alte surprize. Băieții cei mai mari, Todirel și Florinel, au participat la toate casele care s-au construit ulterior, pentru că mereu cel ajutat va ajuta la rândul lui.

Citește mai multe despre Casa Share pe site-ul lor sau pe retelele de socializare

Social Media: